Старият герб на Бургас

Снимка: news.burgas24.bg

Интересно събитие очаква жители и гости на Бургас в деня на официалния му празник – 06 декември. Морският ни град ще придобие нов облик за ден. По улиците ще могат да се видят различни атракции, които са били характерни за града през тридесетте и четиридесетте години на изминалия век.

Бургазлии и гости на втория по-големина морски град в България ще имат възможността да влязат в стара бръснарница, в ретро фото студио, да обиколят стоков пазар и да разберат как е изглеждало арменско кафе преди десетилетия. За тези, които не знаят как да открият атракциите, ще има указателни табели и знаци за пътя до събитието. По улиците на града и близо до Общината ще могат да се видят елегантно облечени дами и господа, които ще допринасят за автентичността на празника. Дрехите им ще бъдат съгласувани с модата от тридесетте години на миналия век. За този период  Бургас е  имал емблематични и запомнящи се сгради-старата поща, клубът на офицерите и туристическото дружество. Специално за празника бургазлии ще могат да се повеселят на музиката на духови оркестри. Стари, но запазени начини за връзване на моряшки възли, ще бъдат показвани на посетителите на града.

Тези, които са любопитни и искат да разберат традиционни рецепти за приготвянето на шаран за Никулден, ще могат да прочетат „Бургаски Вестникъ”- безплатно издание, което излиза от печат специално за празника на Бургас. Читателите ще открият в него и рецепта за приготвяне на автентична лимонада.

Бургас десетилетия назад

Снимка: inews.bg

Община Бургас е в основата на стартирането на тази инициатива за добиване на популярност на факти, свързани с миналото на града.

Днес жителите на черноморския град наброяват 200 000 души, което го поставя на четвърто място по население в България. Преди две години Бургас е обявен за „Най-зеленият български град” от кампанията „Зелена България”. Той е включен в програма за намаляване на енергийната консумация с 27 %, съкращаване  на парниковите емисии с 25 % и увеличаване на употребата на възобновяеми  източници с 26 %. Срокът на изпълнение е до 2020 г.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!