Доста често се срещат добри новини, които са свързани с Бургас и има защо. Морският град направи поредна стъпка към своето „зелено” развитие.

Разделното събиране на отпадъци започва да привлича все повече поддръжници и Бургас не е изключение от правилото. Новите контейнери за разделно сметосъбиране се намират под тротоарите и улиците на града. Така се елиминира възможността от безконтролното изземване на вече разделно събрани отпадъци, разнасянето им от бездомни животни и се спестява повече място. Вече има изграден такъв контейнер в близост до площад „Тройката” и улица „Сливница”. Предвижда се изграждането на още няколко такива контейнера в близост до площад „Св. Св. Кирил и Методий”.

Разделно събирнае

Източник на изображението: burgasnovinite.bg

Освен подземните съоръжения, общината ще създаде мобилни центрове за събиране електрическа техника и опасни битови отпадъци. Благодарение на своята мобилност, те ще сменят своето местоположение, за удобство на гражданите.

Почистване на улици

Източник на изображението: burgasnovinite.bg

За да се намалят вредните емисии от изгорените газове, Бургас се сдоби с нови „тротоарни метачки”. Те са изцяло електрически, което освен за намаляване на запрашеността на въздуха, ще помага и с намаляване на въглеродния отпечатък.

Соларна пейка в Бургас

Източник на изображението: economic.bg

Продължаваме със зелените новини от изток. В Морската градина беше открита първата соларна пейка. Тя се намира до стълбите на Централния плаж и привлича окото със своя футуристичен дизайн. Върху нея са разположени слънчеви панели, които могат да генерират достатъчно енергия, за да се зареждат до четири устройства едновременно. Когато стане тъмно, пейката се осветява от соларни лампи.

Освен, че тези инициативи изграждат доброто име на града, истинските ползи остават за нашите деца и внуци.

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!