Токио`1964 г. – българският борец Боян Радев печели първо олимпийско злато в своята кариера. През 1968 г. – в Мексико – дублира този свой успех и става първият двукратен олимпийски шампион на България.

София`2014 г. – навършват се 50 години от грандиозния успех на Радев. Българският олимпийски комитет отбеляза събитието на церемония в Националния музей на спорта, а Стефка Костадинова, в качеството й на председател на БОК, поздрави легендарния спортист и му връчи плакет по случай юбилея.

Боян Радев с двата си олимпийски златни медала

Боян Радев с двата си олимпийски златни медала
Снимка: www.monitor.bg

„Велик Борец, велик спортист, велик българин, той е колекционер, той е дарител, той е великан“, заяви при награждаването Костадинова – „През годините Боян Радев се утвърди като пример за младите българи с уникалната си спортна кариера, но и със своите дарителски и личностни качества“ – допълни още тя.

Заслужилият спортист получи поздравления и от Министерството на вътрешните работи, придружени от почетен медал, връчен му лично от Светлозар Лазаров – главен секретар на представляваната от него институция. С поздравителни приветствия се включиха и редица спортни легенди, а на тържеството присъстваха още Белчо Горанов, генерален секретар на БОК, членове на Изпълнителното бюро на олимпийската ни централа, роднини и близки на шампиона, видни спортни деятели и журналисти. Боян Радев бе видимо развълнуван от почестите и най-искрено благодари на всички, уважили с присъствието си годишнината от това значимо за спортната ни история събитие.

„Бъдете горди, че сте българи“,  призова именитият ни сънародник.

Вероятно няма българин, който да не е чувал името Боян Радев и да не го свързва с класическата борба, но все пак ще припомним кой е този славен човек.

Роден през 1942 г. в с. Мошино (понастоящем квартал на гр.Перник), състезател по борба – класически стил, спортист на „Спартак“-София, с редица спортни успехи, най-значимите от които олимпийски (Токио`64, Мексико`68), световна (Толедо`66) и европейска (1968г.) титли, спортист на България за годините –  1964, 1967 и 1968 г., заслужил майстор на спорта, а през 2009 г. получава най-високото отличие и от Международната федерация по борба – „Златна огърлица“, приет е и в „Залата на славата“ на организацията в Оклахома (САЩ). След края на спортната си кариера работи в системата на МВР, на което се дължи и връчената му награда от Министерството на вътрешните работи по случай 50-годишния му професионален юбилей. На 24 април тази година Радев бе избран и за спортист на века в Спортен клуб Левски.

Боян Радев - виден колекционер, ценител и дарител

Боян Радев – виден колекционер, ценител и дарител
Източник на снимка:www.monitor.bg

Легендарният борец е известен още и като виден колекционер и дарител –  обявен е за дарител № 1 на Националния исторически музей. В зала в музея, носеща славното му име, са изложени над 170 ценни експоната, между които три мраморни римски портрета от ІІ-ІІІ в. сл. Хр., изпълнени от неизвестен скулптор. Освен исторически находки, Радев дарява на НИМ и всички свои награди и отличия от борбата, а на 5-ти август бе представено и последното негово дарение – един от най-ценните паметници от античната част на богатата колекция на спортиста –  надгробна плоча на висш римски офицер от легионите, дислоцирани в днешна Северозападна България. Надгробният надпис – 14 реда на латински език, е идеално запазен.

Боян Радев е от хората, които остават и се помнят по делата им и трябва да сме горди, че такъв достоен човек е българин! Както е казано… „И ний сме дали нещо на света“ и то съвсем не е малко! Бъдете горди българи!


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!