Екипът на Добри Новини Ви честити празника Баба Марта. Бъдете живи, здрави и засмени!

Посрещането на Баба Марта е типичен български обичай, който се отбелязва на 1ви март. На този ден и малки и големи се закичват с мартеници. Традиционно мартениците са направени от бяла и червена прежда или конци. Баба Марта е олицетворение на идващата пролет.

Баба МартаЛегендата за Баба Марта

Според легендата, Баба Марта е сестра на Голям Сечко –месец януари и на Малък Сечко – месец февруари. Баба Марта е сприхава и капризна, ту е радостна, ту сърдита – затова се счита, че и времето през март е толкова променливо. За да умилостивят старицата, хората се закичват с мартеници. Тогава Баба Марта се засмива, слънцето изгрява и снегът се стопява.

На 1ви март хората си подаряват мартеници с пожелания за здраве и благополучие. Съществува поверие, че мартениците пазят къщата от лоши хора, а обитателите от болести и несполуки. На децата се пожелава да бъдат бели и червени като мартеничките, да бъдат здрави и засмени.
По традиция мартениците се носят, докато видите първия щъркел или първото цъфнало дърво. Тогава закачвате мартеничката си на цъфналото дърво, за да бъде годината здрава и плодородна.

Пижо и Пенда 1
Една от най-типичните мартеници е с образите на Пижо и Пенда. А ето и легендата за тях: Пижо е бил хубав, напет младеж, много трудолюбив и с благ характер. Бил много работлив и никога не се задържал на едно място, все обикалял и помагал на някого, затова бузите му били червени. Пенда била най-красивата мома в селото. Тя била честна и добра девойка. Косата й била черна, а кожата й била изключително бяла. Щом я зърнал, Пижо се влюбил в нея и я поискал за жена. Пенда също се влюбила в Пижо от пръв поглед. Вдигнали голяма пищна сватба и поканили хората от съседните села. Всички били възхитени от прекрасната двойка и от чистата и силна любов между тях. Решили да ги увековечат и направили две фигурки: на червен момък и бяла невеста, които и до ден днешен символизират вечната любов между двамата млади. Всяка година Пижо и Пенда ни наблюдават от мартеничките и ни напомнят за силата и безсмъртието на истинската любов.

Вижте добрата новина за Рекордно дългата мартеница, която ще кандидатства за книгата Гинес.
Честита Баба Марта!  🙂

http://www.youtube.com/watch?v=76zW4b1J8G8

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!