снимка: trakia.bg

снимка: trakia.bg

За първи път в България учени се натъкват на уникална находка – олтарен комплекс и предмети свързани с ритуалите на гетите. Гетите са тракийско племе, обитавали земите около Дунав през 339 година пр. Хр. Старогръцкият историк Херодот, роден около 484 година преди новата ера, описва гетите като “най-справедливите сред траките”.

Екип от археолози откриха нова древна тракийска гробница от периода 4-3 век пр. Хр. на жрица в Свещари заедно с уникални предмети. Гробницата е била в много добро състояние.

В българската научна литература за първи път се споменава за есхари през 1935 година в статията на Г. Фехер за проучванията на Могила номер 2 край Свещари. Най-обстойни са материалите на Чичикова 1975 година, обяснявайки семантиката и произхода на тези култови паметници, принадлежащи на тракийската култура.

снимка: интернет

снимка: интернет

Според проф. Диана Гергова есхарите, характерни за гетите, които са намерени сега на територията на некропола, отнасящи се и за други ритуални площадки. Но откритото от археолозите съоръжение с форма на пресечена пирамида е първото по рода си. Археолозите смятат, че така ще се разкрият множество забулени в мистерия загадки за гетите. Според проф. Гергова в гробницата лежат от векове останките на тракийска жрица. Намерени са множество предмети, които доказват това твърдение и също че има много още странни неща, които не знаем. Някои от тези открити предмети са чаши с отвори на дъното, човешки фигури, направени от глина. Намерени са няколко натрошени амфори, което дава нови сведения за това, как гетите са извършвали погребалните ритуали.

Археолозите са попаднали на няколко погребения, телата на покойниците са били изгаряни. Открити са много предмети като златни спирали, златни розети. Намерен е и уникален глинен предмет, който за съжаление е на парчета, но се надяват, че ще бъде реставриран.
Разкопките продължават благодарение на японски спонсори от телевизия TBS. Ще продължат и през зимния сезон, като обектът ще бъде добре защитен.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!