Артисти, музиканти, художници и още над 5000 гости ще вземат участие в уникален фестивал в село Долен

Община Сатовча и село Долен както и кмета Валентина Мицикулева, тази година ще организират единствения по рода си фестивал на занаятите, наречен „Transfiguration“. Фестивалът ще се проведе от 6 до 10 август. Очаква се да има над 5000 гости от страната и чужбина, които да станат свидетели на нещо уникално и красиво.

Един от организаторите е Цветан Хаджийски от групата Smallman. Към организацията на фестивала „Transfiguration“ дейно участват музиканти, артисти и художници.  Кметът на община Сатовча споделя, че най-важната част от подготовката е в ръцете на Цветан Хаджийски и неговия екип, а общината предоставя терен  е само организатор на събитието. През тези 5 дни се очаква да има много чуждестранни гости, които да се докоснат до националното богатство на България, нейната красива и неповторима природа, и разбира се да насочи както българи така и чужденци към този край, където да прекарват почивката си.  Организаторите на фестивала споделят, че има много голям интерес от Сърбия, Германия и Гърция и не само. Идеята на събора е да представи и най-вече съхрани традициите, да възроди отново забравените занаяти, а за чужденците това е нещо ново и интересно, поради тази причина фестивала има такава популярност сред чуждестранните гости.

PC300116В село Долен е изграден мини амфитеатър, който е изграден изцяло от камък, има изградени и две атрактивни шатри и сцени, те също са направени от естествени материали – дърво, глина  и камък. Всичко се изгражда от естествени материали, за да се доближи и слее максимално с природата на селото. Предвидени са специални беседки за хранене, щандове с алкохолни и безалкохолни напитки, палатков къмпинг, специален детски кът и паркинг. Инициативният комитет силно се надява да накара гостите да забравят за няколко дни за стреса и напрежението. Да се доближат максимално близо до природата, да усетят чистотата на въздуха, да доловят красотата на цветята и птиците, да усетят българската древност и култура.

Подготвена е специална интересна програма за всички гости. Всички, които искат да се докоснат до древните занаяти, могат да посетят работилниците за изработка и свирене на музикални инструменти, ковачество, грънчарство, работа с камък. За тези, които имат интерес към съвременните изкуства, са създадени ателиета за звукозапис, професионална фотография, роботика. В музикалното оформление ще вземат участие диджей и групи от Турция, Гърция и България. Някой от тях са музиканти от „Irfan“, етно проектът „Кайно Йесно Слонце“, „Villagers of Ioannina City“ от Гърция, рок изпълнителите от „Smallman“, етно-ембиънт групата „Исихия“, музикант Теодосий Спасов с електро-етно проекта Бalkansky.

Още нещо любопитно на фестивала, ще бъде прожектиран и документалния филм „Това е България“. Филмът е сниман в продължение на три години, кадрите са заснети по въздух, вода и суша. Продукцията ще покаже, най-дивите, най-митичните, най-красивите, най-загадъчни и най-непознатите места на България.

Рекламен клип на фестивала в Долен вижте тук:

 

 


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!