снимка: dimaswq.bg

снимка: dimaswq.bg

Проектът на Исторически музей за изследване на най-стария и най-голям античен град на територията на Добруджа – античната крепост „Залдапа“ – ще бъде подкрепен с 10 хиляди лева от Община Крушари, заяви директорът на музея Костадин Костадинов.

Разкопките ще започнат, като очакванията на археолозите за открития са големи, но не открития на благородни метали и други такива, а на голямо историческо наследство: надписи, скулптури, епиграфски паметници.

Залдапа е името на древно тракийско селище, основано около 8 век пр. н. е., от тракийското племе Обулензи в Долна Мизия (днес Абрит в североизточна България). Днес този град, който представлява най-големият град във вътрешността на Добруджа, се намира южно от село Абрит, област Добрич и никога не е разкопаван от археолози.

През епохата на Античността Залдапа е бил за кратко време седалище на епископия и е начално огнище на най-мащабното въстание срещу император Юстиниан Велики ( 483 – 565 ), император на Източната Римска Империя (Византия). Залдапа е и родното място на византийския военачалник Виталиан, който е най-големият бунтар в ранната византийска империя.

снимка: dariknews.bg

снимка: dariknews.bg

Древното тракийско селище разполага с дебела крепостна стена, подсилена с отбранителни кули. Северната порта на града е двойна, като се предполага, че който е успял от нападателите да премине през първата врата са блокирани и изолирани в капани. Градът спира да съществува след нашествията от седми век.

След унищожаването му през 607 година античният град е недокоснат и до днес, там никога не е живяно, никога не е разкопавано от археолози, като изключим иманярските варварски набези.

“Започнем ли да копаем там, мисля, че ни чакат големи открития. И то далеч не такива, каквито очакват иманярите, като нещо от благороден метал или монети, а говорим за епиграфски паметници, за скулптури, за надписи. Там е родното място на Виталиан, пълководецът, който повежда три поредни бунта, но в крайна сметка е разбит край Константинопол. Имаме шансове да направим големи исторически открития”, обяснява Костадинов.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!