снимка: www.razkritia.com

снимка: www.razkritia.com

Алпинистът Боян Петров е първият българин, който изкачи втория по височина връх на планетата К 2. Другото има на К 2 е Чогори или Годуин Остен. Висок 8611м. К 2 е вторият по височина връх на планетата след Еверест. Намира се на границата между Пакистан и Китай в планината Каракорум. През 1954 година е осъществено първото изкачване на К 2 от Лино Лачедели, Ачиле Компаньони.

Времето е било благоприятно тази година, което е позволило извършването на множеството експедиции, съобщи „Дневник“. За разлика от предишни години – 2005, 2009, 2010 и 2013 г., когато не е било регистрирано нито едно изкачване заради неблагоприятните климатични условия.

К 2 е един от най-смъртоносните върхове – втори по този показател с 25% смъртни случаи. Най-смъртоносен е Анапурна с 38% фатален край.

На 31 юли в 9 часа сутринта Петров успява да стигне целта си, стъпвайки на най-високата точка – на 8611 м . Поляците Марчин Качкан и Януш Голомб (участници в експедицията) също стъпиха на митичния връх.

По думите на Януш Майер българският алпинист е атакувал целта заедно с Голомб и Качкан и е достигнал пръв върха. Италианският алпинист се е върнал, без да изкачи върха.

Другите участници от експедицията Артур Малек и Павел Михалски се върнали обратно в лагера, след като стигнали на 150 м от най-високата точка, заради здравословни проблеми на Малек.
По-късно се прибрал Голомб, а накрая и Качкан

снимка: www.snews.bg

снимка: www.snews.bg

Боян Петров е първият български алпинист, който успява за по-малко от 100 дни да изкачи три осемхилядника, като така попада в елитната група от по-малко от 30 алпинисти с хеттрик от осемхилядници за един сезон. Вероятно е и първият инсулинозависим алпинист с подобни успехи. В кариерата си Петров е изкчил третият по височина връх Канчендзьонга (8586 м); заедно с Иван Томов стъпиха на Броуд Пик (8047 м); успешно е изкачил и връх Гаршербрум I.

В Добри новини вече писахме за тези постижения в публикацията Призвание Алпинист.

Боян Петров: „След върховете, градските проблеми ти се струват малки и лесно преодолими“.

Видео в което Боян Петров разказва за своя живот и изкачването на върховете.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!