„Портрети с ликовете на наши възрожденци ще бъдат подарени на всички български училища”, това заявиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН). Подаръците не са предназначени единствено за училищата, намиращи се в България, но и за българските училища в чужбина.

Васил ЛевскиПортретите представляват фотокопия на картини, които изобразяват ликовете на известни наши възрожденци. Всички образи са рисувани от популярни български художници като са изложени и в едни от най-големите музеи и театри в страната.

Идеята е всяко учебно заведение да разполага с копия на някои от най-желаните художествени творби, така че да бъдат представени известни български, исторически личности. Христо Ботев, Вазов и Васил Левски са сред първите подаръци-образи, които ще получат училищата. В оригинал, портретите са рисувани от Иван Солаков, Никола Кожухаров и Димитър Гюдженов. Оригиналите на портретите се намират на различни места. Този на Вазов може да се види в Народния театър със същото име „Иван Вазов”, а този на Ботев се намира в неговия роден дом, в Калофер.

От МОН информират също, че с тези 3 образа, подаръците не се изчерпват. В бъдеще се планира изпращането на още портрети като подаръци за училищата. Те ще съдържат образите на стойностни личности, сред които цар Симеон, хан Аспарух, св. св. Кирил и Методий, Найден Геров, Паисий Хилендарски, Стефан Стамболов, Георги Сава Раковски и още много други. Планира се някои от портретите да се подаряват на големи празници като 3-ти март и 24 май, например.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!