Всички знаем за пословичната бедност и безработицата, в която тъне българският северозапад. Както и всички знаем, че циганското население в България се изхранва предимно чрез помощи от държавата.
Е… нещата не стоят точно така в монтанското село Долни Цибър, община Вълчедръм, където населението е почти изцяло ромско. От 2014 година насам жителите на селото не разчитат на социални помощи, нито на това някой да им възложи някаква (естествено нископлатена) работа. Хората в Долни Цибър разчитат на собствения си труд и на плодородието на крайдунавската земя.

източник на снимката:http://www.desant.net

източник на снимката:http://www.desant.net

С разрешението на общината, те копаят, плевят и поливат 40 дка общински земи и употребяват отгледана от самите тях продукция. Тази есен продукцията им е толкова голяма, че фермерите от Долни Цибър решават да дарят част от нея на съседно село, където хората са не по-малко нуждаещи се. След като разпределят 15 тона домати и 20 тона картофи по къщите на Долни Цибър, те правят списък с най– нуждаещите се от близкото село Разград и даряват 130 чувала с картофи там.

източник на снимка:http://media.trud.bg/

източник на снимка:http://media.trud.bg/

Засега населението на с. Долни Цибър не получава помощ от правителството за развитието на своята дейност. Тази година средствата за семена, заплати и гориво идват от община Вълчедръм, която им отпуска 70 000 лв, както и от лични средства на общинския кмет Иван Барзин и депутата Петър Чобанов. За следващите години жителите на селото се надяват да получат и държавна помощ. Така ще могат да увеличат размерите на обработваемата площ до 70 дка.
“Пак казваме – хората искат работа, а не помощи! И доказват, че могат да работят и печелят!”, заяви кметът на Цибър Камен Димитров.


Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!