Българско момиче спечели престижното второ място на Международен конкурс по балет (видео)

Полина К 27.07.2016 1
Българско момиче спечели престижното второ място на Международен конкурс по балет (видео)

Само на четиринадесет години, Дарина Тонева стана носителка на сребърен медал на “Международния балетен конкурс и фестивал”, проведен в Истанбул, Турция,  от 8 до 13 юли. Българката беше най-малка от всичките 7 участнички. За да се стигне до този кръг, всички състезатели трябва първо да изпратят DVD, на което да има тяхно изпълнение. Също, тъй като Дарина е твърде малка, се е наложило да се издаде разрешение от комитета, за да бъде допусната.

Вdarina tonevaторото място за нашата участничка беше дадено от жури, в което участва Владимир Малаков – златен медалист на същото състезание, но проведено във Варна, и художествен директор на Държавния балет в Истанбул и Берлин. Други големи имена от журито са Роланд Бокор, Мико Нисинен (директор на Художествен балет Бостън) и др. В състезанието участваха деца от много държави, а именно: Южна Африка, Бразилия, Южна Корея, Казахстан, Киргизстан, Канада, Япония и др.

Не е изненада, че Дарина спечели подобна престижна награда. Тя учи в Националното училище за танцово изкуство в София, а нейна учителка е Милена Симеонова, която е примабалерина и репетитор на балета на Софийската опера и балет. Дарина се занимава с балет още от ранната шестгодишна възраст, като е започнала при Красимира Колдамова.

Дарина сподели, че за нея е било чест и голямо удоволствие да танцува на толкова огромна сцена като тази в Истанбул, а нейните съперници са били повече от професионалисти, като всеки един от тях е бил с по-голям опит от нея. Добър пример е златната медалистка на конкурса, която е на 19г. За сравнение, Дарина е само на 14г.

Ръководителят на Дарина, Милена Симеонова, обясни, че подобен тип участие на международни конкурси с подобен мащаб създава ясна представа за разликата между национален и международен конкурс. По този начин се вижда каква е подготовката на чуждите участници. Също добави, че резултатите са били повече от добри, като се има предвид, че Дарина е извоювала още едно престижно отличие – второ място на конкурс в Талин, Естония. Отново, за да участва Дарина в него, се е наложило специално разрешение, защото състезанието е било за млади таланти от 15 до 17 годишна възраст. В него участващите също са били от много различни държави.

Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!

Българско момиче спечели престижното второ място на Международен конкурс по балет (видео)
5 от 2 гласа

Един коментар »

  1. Георги 29.07.2016 в 10:59 - Отговор

    Красиво!

Напиши коментар »

споделиха