Увеличил се е износът на стоки от България за Германия

Цветелин Панчев 21.11.2013 0
Увеличил се е износът на стоки от България за Германия

Изминалите няколко месеца са донесли приходи от повече от седемнадесет милиарда лева за страната.

За първите осем месеца от тази година износът към други европейски страни са се повишили с над осем процента

За първите осем месеца от тази година износът към други европейски страни са се повишили с над осем процента

За първите осем месеца от тази година изнесените стоки от България към други европейски страни са се повишили с до над осем процента в сравнение със същите месеци на 2012-та година.

Националният статистически институт (НСИ) прогнозира приходи от над седемнадесет милиарда лева.

Сред най-големите купувачи на български стоки и суровини са Румъния, Германия, Гърция, Франция и Италия. Тези пет страни генерират близо седемдесет процента от износа на страната към Европейския съюз. Данните от НСИ сочат, че за една година износът на страната към Германия се е повишил с близо тридесет и два процента.

Национален статистически институт

Национален статистически институт

Според статистическата информация осмият месец от годината е бил най-благоприятен за българските стоки като е отбелязано повишение от близо двадесет и един процента в сравнение със същият месец от миналата година. Внесеното количество стоки от страните членки на Европейския съюз към България също се е повишило. Неговото парично изражение е около двадесет милиарда лева. Испания, Италия, Румъния, Германия и Гърция са най-големите вносители за първите осем месеца от тази година. Внесените стоки в България за месец август, тази година, е намалял с над два процента в сравнение с август, миналата година. Според официална статистическа информация производството на страната в области като текстил, печатна дейност, полуремаркета, оборудване със специално предназначение и метални изделия се е увеличило. Строителната продукция за месец септември също бележи ръст спрямо същият месец на 2012-та година. Външното салдо на републиката за първите осем месеца от тази година е с отрицателен знак и е с размер от над два милиона лева. Най-много български алкохолни и безалкохолни напитки, тютюн и сурови материали са били изнесени от страната за посочения период. В сравнение с миналата година страната ни е изнесла с около шест процента по-малко масла и минерални горива. От Европейския съюз България е внесла повече животински восък и масла, а по-малко превозни средства, машини и оборудване.

Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!

Увеличил се е износът на стоки от България за Германия
5 от 3 гласа

Напиши коментар »

споделиха