Българска сватба по стара тракийска традиция подобри три рекорда на Гинес (видео)

Лиляна Антонова 07.07.2015 0
Българска сватба по стара тракийска традиция подобри три рекорда на Гинес (видео)

Вместо официален костюм, красива дълга булчинска рокля, избродирана от италианска дантела, едно българско семейство си каза заветното „ДА“ облечени с традиционни български носии.

Нетрадиционните младоженци са Стойка Митева и Росен Митев от гр. Нова Загора, които организираха възстановка на традиционна тракийска сватба. Сватбената церемония се проведе по време на традиционния събор в „Лудогорие“ близо до Разград в местността Пчелина.  Булката и младоженеца са били облечени с традиционни български носии, голяма част от гостите също са били с български носии. Двамата влюбени споделят, че единодушно са стигнали до решението да „избягат“ от традиционните за това време сватби и не е имало разногласия относно цялата церемония. Красивата булка споделя, че никога не е мечтала да бъде облечена с булчинска рокля, а смята, че народната носия, никога няма да излезе от мода.

Гостите са били гощавани с курбан приготвен от 25 агнета, два тона и половина вино, 650 килограма сирена и кашкавали. Председателят на Сдружение „Лудогорие” Валентин Димов казва, че им е коствало много усилия покрай сватбата, защото е трябвало да купят 4000 глинени купи и 4000 дървени лъжици.

Българската сватба ще кандидатства в рекордите на Гинес не с един, а с цели три рекорда. За най-голямо количество сватбена яхния (два тона); за най-многолюдна старинна сватба (на сватбата са присъствали над 3000 души) и за най-дълга сватбена софра (952 м обща дължина).

 

Източник снимка: БГНЕС
Хареса ли Ви тази новина? Моля подкрепете сайта Добри новини, като направите дарение тук. Всяко ваше дарение помага този сайт да остане независим и да става все по-добър. Благодарим Ви!

Българска сватба по стара тракийска традиция подобри три рекорда на Гинес (видео)
5 от 5 гласа

Напиши коментар »